Oprichting taskforce online experimenten

De eerste werkgroep (“taskforce”) is gestart en wel op 2 mei 2007. Toen vond de eerste bijeenkomst plaats van de WAA Taskforce “Online Experimenten”. De taskforce wordt gevormd door de volgende aanwezigen: Eddy Boeve, Simone Rodewijk en Eelco van Kuik (de initiator) en de voor deze keer afwezigen: Menno Faber, Ton Wesseling en Bram van Essen.

In de eerste meeting is besproken om zoveel mogelijk informatie open en transparant te delen. Voorkeurskanaal is een weblog, zie hier de reden van het aanmaken van dit artikel. Onderstaande tekst is een weergave van de notulen zoals deze zijn gemaakt door Eelco van Kuik.

We hebben het volgende besproken:

  • Wat is de scope of afbakening van onze werkgroep?
  • Welke onderwerpen zouden we kunnen behandelen?
  • Hoe delen we onze bevindingen met de web analytics community

Scope / Afbakening
Er is een eerste aanzet gegeven tot afbakening van deze werkgroep.  Vooralsnog willen we ons binnen deze werkgroep richten op:

“Alle online activiteiten (websites, bannering, ppc, etc.) die getest worden met behulp van AB(n) tests, multivariate tests, behavioral targeting en artificiele intelligentie met als doel om de effectiviteit van deze vast te stellen.”

Deze is niet definitief. Graag jullie reactie indien mogelijk.

Mogelijke onderwerpen
Als mogelijke onderwerpen werden meerdere opties genoemd, waarbij de algehele mening was om bij de onderwerpen op een meta niveau in te steken en later meer de verdieping te zoeken.

Een veel genoemd onderwerp was om verder uit te diepen waarom op dit moment zo weinig organisaties bezig zijn met online experimenten. Heeft dit te maken met een gebrek aan kennis, tijd of budget? Of zijn er andere factoren in het spel? Of leeft er bij ons een verkeerd beeld en is de penetratie een stuk hoger dan wij denken?

Ook was er behoefte om beter zicht te hebben op de educatie mogelijkheden die geboden worden voor online experimenten. Dit moet worden gezien in de brede zin van het woord: cursussen, boeken, websites etc.

Daarnaast leefden er ook meer detailvragen die meer op de inhoud ingingen. Zoals wanneer zet je deze in. Wat is een goed model volgens welke je kan werken. Hoe kom je aan goede ideeen die je kunt gaan testen. Vooralsnog zijn dit wat meer gedetailleerde vragen die waarschijnlijk later pas aan bod zullen komen.

Tot slot was er ook behoefte aan een inventarisatie van de leveranciers van software.

Kennis delen
De in deze werkgroep opgedane kennis zal worden gedeeld met de web analytics community in Nederland. Dit zal voornamelijk via een blog gebeuren waarop onze notulen en bevindingen te lezen zijn en lezers kunnen reageren. Deze reacties kunnen dienen om ons ook van nieuwe onderwerpen te voorzien.

Indien voldoende informatie is vergaard kan dit worden omgezet in een white paper of een presentatie.

Advertenties

2 Responses to Oprichting taskforce online experimenten

  1. […] jaar is de WAA Nederland gestart met de taskforce online experimenten. Doel van deze taskforce is om meer duidelijk te verschaffen omtrent online experimenten (a/b […]

  2. […] werd er stilgestaan bij twee taskforces die actief zijn of gaan worden binnen de WAA Nederland. De taskforce Online Experimenten, waar ik zelf ook deel van mag uitmaken, is begin mei opgericht. Er is een Wiki opgezet, waarop […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: