Wat is het? – AB testen

Introductie

Bij een A/B test worden twee (of meer) verschillende versies van een pagina of maximaal 1 pagina element getest. Een A/B test is niet geschikt om meerdere variabelen tegelijkertijd te testen. De invloed van de verschillende variabelen op resultaat kan niet bepaald worden en tevens kan de interactie tussen variabelen niet gemeten worden. Gebruik voor het testen van meerdere variabelen MVT.

A/B testen kan wel gebruikt worden voor het testen van meer dan twee variaties van een enkele variabele. Een dergelijke test wordt dan een A/B/n test genoemd.

A/B testen is de meest simpele variant van testen. A/B testen kan zowel achtereenvolgens als gelijktijdig gedaan worden. Wanneer men achtereenvolgens test, bestaat de mogelijkheid dat de test resultaten worden beïnvloed door periode invloeden. Het is daarom beter om gelijktijdig te testen. Hiervoor is test software beschikbaar. Deze software zorgt er voor dat bezoekers, die je website in een bepaalde periode bezoeken, willekeurig naar verschillende versies van de pagina gestuurd worden.

Waarom A/B testen?

Het belangrijkste doel van A/B testen is om conversie te verbeteren van met name websites, maar ook van communicatie uitingen.

Testen laat duidelijk zien wat veranderingen opleveren. Wanneer je een nieuw pagina design test ten opzichte van het bestaande design, kan getest worden of de nieuwe pagina beter scoort en hoeveel de nieuwe pagina beter scoort.

Testen helpt tevens bij de ontwikkeling van kennis over wat werkt en wat niet werkt. Met testen blijken veronderstellingen soms verkeerd te zijn. Door continu te testen, leer je steeds meer en daardoor kun je steeds blijven verbeteren.

A/B testen is een objectieve manier om de beste optie te achterhalen. De variaties die geopperd worden door verschillende belanghebbenden binnen en buiten de organisatie, kunnen gezamenlijk in een test opgenomen worden. De resultaten van de test wijzen uit wat de beste variatie is. De bezoeker bepaalt. Waar de bezoeker het beste op reageert, is de beste variatie. De reactie van een bezoeker kan bestaan uit het klikken op een bepaalde link, het invullen van een formulier, het doen van een aankoop, etcetera.

Een voordeel van A/B testen ten opzichte van tal van andere onderzoeksmethoden, is dat bezoekers niet weten dat zij mee doen aan een onderzoek. Bezoekers bevinden zich in hun natuurlijke omgeving en vertonen natuurlijk gedrag, dat niet beïnvloed wordt doordat zij zich er bewust van zijn dat zij meedoen aan een onderzoek.

Wanneer A/B testen?

A/B testen is de meest simpele variant van testen. Daarom is A/B testen vaak nuttig wanneer je nieuw bent met testen. A/B testen zijn eenvoudig op te zetten en de resultaten zijn eenvoudig te interpreteren.

Tevens geven A/B testen vaak snel resultaat, omdat er in totaal minder variaties of combinaties zijn dan bij MVT. A/B testen kan daarom ingezet worden als je snel resultaat wilt. Hoewel A/B testen snel resultaat biedt voor 1 variabele of 1 totale pagina, is MVT sneller en nauwkeuriger bij het testen van meerdere variabelen.

Ook als je een pagina hebt die weinig bezoek genereert, kan een A/B test soms beter zijn dan een MVT, omdat bij een MVT meer combinaties gevormd worden. Met een gering aantal bezoekers zou de looptijd van de test te lang zijn om een betrouwbaar resultaat te boeken.

AB testen is tevens geschikt om de lay-out van een pagina te testen. Een goed voorbeeld hiervan is lange copy versus korte copy. De inhoud en plaatsing van verschillende elementen of variabelen op een pagina veranderen niet, alleen de lengte van de tekst verandert.

Tenslotte kan A/B testen gebruikt worden als follow-up van een MVT. Wanneer uit een MVT niet een duidelijke winnaar komt, kunnen de best scorende combinaties in een A/B/n test tegenover elkaar gezet worden om de winnaar te bepalen.

Advertenties

One Response to Wat is het? – AB testen

  1. loek schreef:

    simple en helder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: